Kışın Pazar ve manav tezgahlarımızı süsleyen sapsarı mis kokulu ayvayı mutfağımızda meyve olarak tüketiriz birçoğumuz. Halbuki Osmanlı mutfağında da ayvalı yemekler sıkça yapılırdı tatlısından tuzlusuna bir çok çeşidi bulunan ayvalı yemek tariflerimizden bende bugün sizlere ayva reçeli tarifimi paylaşmak istedim. Kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi ayva reçelini en pratik ve kolay şekilde nasıl yapıyorum sizlerle paylaşmak istedim
YAPILIŞI:
· 2 kilo ayva
· 2 kilo tozşeker
· 2 bardak su
· Yarım limon suyu
Ayvalarımızı soyup rendeleyelim yada çok minik küp şeklinde doğrayalım 2bardak su ile yumuşayana dek pişirelim bu arada içinden çıkan ayva çekirdeklerini bir tülbente koyup sıkıca bağlayıp içine atın ayva çekirdekler reçelinize hem pembe bir renk hem de jölemsi bir kıvam verir piştikten sonra 2 kilo toz şekerimizi de ekleyelim kısık ateşte pişirmeye devam edelim reçelin kıvamına geldiğini anlamak için buzdolabında bekletilmiş soğuk bir tabağa damlatıp tabağı aşağı yöne çevirelim reçel ağır damlıyorsa kıvamı gelmiş demektir yarım limon suyunu sıkıp beş dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatıp sıcakken kavanoza boşaltalım ağzı açık soğuyana dek bırakalım afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder