Aşure hicri takvime göre muharrem ayının onuncu gününe denk gelen muhteşem bir tatlıdır. Geleneğe göre Nuh aleyhüsselamın gemisi cudi dağına indirildiğinde gemide kalan son erzakların hepsi bir araya gelerek pişirilir bu erzaklar başlıca buğday, nohut, kurufasülye, pirinç ve şekerdir.
İslamiyetten önce yaşanan bu hadisede o gün herkes oruçluydu oruçlarını aşure yiyerek açmışlardır ve kısaca günümüze dek süregelen bu gelenek farklı kültürlerde de kutlanmaktadır.
Aşure gününde tutulan oruçlar ve edilen dualar Allah tarafından kabul edilir evlerde pişen aşure herkesle paylaşılır eşe dosta ikram edilir. bende bu sene aşuremi pişirdim akrabalarımı ve arkadaşlarımı davet ettim hep birlikte pişirdik ve afiyetle yedik kendi aşuremin tarifinide aşağıda sizlerle paylaşıyorum allah dualarınızı kabul etsin ve afiyet olsun.
Aşure için gerekli malzemeler:
1 kilo iri aşurelik buğday
1 kase haşlanmış nohut
1 kase haşlanmış kurufasülye
1 kase doğranmış kayısı
1 kase doğranmış incir
1 kase kuru üzüm
1 kase fındık içi
yarım çay bardağı pirinç
1 elma (doğranmış)
1 portakalın kabuğu
4 bardak şeker
yarım çay bardağı karanfil suyu
üzerini süslemek için:
1 paket kuşüzümü
1 nar (ayıklanmış)
1 çay bardağı ceviz
tarçın
Yapılışı:1 gece önceden büyükçe bir tencerede buğdayı bir güzel yıkayalım sarı suyu gidene kadar üzerini 4 parmak geçecek kadar sıcak suyla 5_10 dakika kaynatıp altını kapatın nohut ve kurufasülyeyide ayrı ayrı haşlayalım ertesi gün buğdaya 3 litre kaynar su ekleyip iyice pişirelim yumuşayınca içine sırası ile nohut, kurufasülyeyi ve pirinci katalım kuru üzüm, kayısı ve inciri ayrı ayrı sıcak suda bir taşım kaynatıp incir hariç hepsini katalım elma ve doğranmış portakal kabuklarınıda ekleyelim fındık içlerini katıp kaynatmaya devam edelim şekerini ekleyelim karıştırmaya devam edelim en son karanfil suyu ve inciri ekleyip altını kapatalım kaselere boşaltalım.
Üzerlerine tarçın serpelim fındık, ceviz, nar taneleri ile üzerlerini süsleyelim ister sıcak ister soğuk olarak tüketebilirsiniz afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder