15 Aralık 2013 Pazar
DOĞALGAZ VE ELEKTRİK TASARRUFU NASIL YAPILIR
Doğalgaz ve elektrikten tasarruf yapmak aile bütçesine büyük katkı sağlar aynı zamanda devlet ekonomisine de faydası vardır doğalgaz dan önce ısınma aracı olarak kömür kullanılırdı banyoda ve mutfakta ise tüpgaz kullanarak mekanımızı hem yeterli ısıtamaz dık hemde oldukça masraflı idi.
soğuk günlerde en tasarruflu ısınma aracı doğalgazı nasıl kullanabiliriz kombimizi düşük ısıda hiç kapatmadan kullanırsak evlerimiz de her zaman ılık bir ortam sağlar gece kapatıp sabah tekrar açtığımızda kombi petekleri ısıtabilmek için çok uzun süre enerji harcar bu da demektir ki fatura ücretlerimizi ikiye katlar. Kombilere senede bir mutlaka bakım yapılmalıdır.
Radyatörlerin önü açık olmalıdır koltuk gibi eşyaları önünden çekersek ısı eşit şekilde dağılır perdeleri radyatörlerin önünden kaldırmalıyız radyatörlerin arkasına ısı levhaları yerleştirmeli ve üzerinde çiçek veya süs eşyaları varsa kaldırılmalıdır.
Mutfakta yemeklerinizi düdüklü tencerede pişirin bulaşıklarınızı eğer elde yıkıyorsanız durulamada soğuk su kullanın ve mutfaklarda bulunan hava menfezlerini kapatmayın çünkü verimli yanma için oksijen gerekir.
binalara ısı yalıtımı yapılmalı ve pencereler çift camlı olmalıdır.
Çamaşırlarınızı kalorifer peteklerinin üzerinde kurutmayın gündüz evin pencerelerini açık tutarak güneşin evinize girmesini sağlayın...
ELEKTRİK TASARRUFU NASIL YAPILIR
Şimdi burada sizlere elektrik kullanırken yapacağınız tasarruflardan bahsetmek istiyorum tasarruf yapmak tamamen sizin iradenize kalmış bir durumdur zaman zaman çoğumuzun unutkanlıktan yada üşengeçlikten uygulamadığımız bu tasarrufların birikerek nasıl cep yaktığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Enerji tasarrufu yapmak hem masrafsız hem zahmetsiz bir durumdur artık ülke ekonomisi de bunu göz ardı etmiyor yazılı ve görsel yayında insanlara sık sık enerji tasarrufunu gündeme getirerek bizlere hatırlatıyor.
Evinize yeni bir elektrikli cihaz alırken mutlaka A enerjili olanları tercih etmelisiniz A enerjili bir cihaz D enerjili bir cihaza göre %30 tasarruf sağlar bazı ürünlerde bu %80 tasarrufları bulduğu oluyor.
Evlerde aydınlatmada akkor ampuller (artık piyasadan kalkıyor) yerine tasarruflu kompakt ampuller kullanılmalı 100 wattlık bir akkor ampulün verdiği ışığı 20 wattlık tasarruflu ampuller de en iyi şekilde sağlıyor.
Bulaşık ve çamaşır makinelerini elektriğin en tasarruflu saatlerinde yani akşam saat 10:00' dan sonra kullanın tabii ikisini aynı anda değil ayrı ayrı yıkamalısınız aynı anda çalışan elektrikli aletler tasarruf yapmaz.
Çamaşırlarınızı ve bulaşıklarınızı yıkarken makinelerinizi tamamen dolu olarak çalıştırın.
Buzdolabı tek başına en çok enerjiyi çeken alettir gereksiz yere sık sık kapısını açık tutmayın ve gerekmedikçe çok büyük bir dolap almayın derim.
Diğer ev aletlerini bekleme konumunda bırakmayın yani nedir bunlar derseniz bilgisayar, televizyon, müzik seti gibi aletleri kullanmadığınız sürelerde tamamen kapatın cep telefonu şarj aletlerini uzun süre prizde unutmayın
Televizyonu açık bırakıp unuttuğumuz çok olur diğer odalara gidip başka işlerle ilgilendiğimizde de televizyon boşu boşuna çalışır bu da boşa giden kayıp enerjidir.
Akşamları kullanmadığınız odaların ışıklarını kapatın, gereksiz yere yanan ışıklar da büyük enerji kayıplarıdır Eğer bu yazdıklarımı uygularsanız faturalarınız da gelen ücretlerin azaldığını görmüş olursunuz bu da demektir ki aile bütçesine büyük katkı sağlamış olursunuz.
Elektrik kesilmelerinde lütfen cihazlarınızın fişlerini prizlerden çekin çünkü birden geri gelen elektrik yüksek watt da olabilir ve cihazlarınıza zarar verebilir benden söylemesi...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder